"Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα και αυτή τη φορά τους Έλληνες". Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 -4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στηνΕπανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.


Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΕΟΣ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ «ΑΛΩΣΗ»! αντί του ορθού "Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς"

του Π. Ι. Καραφωτιά

Πριν πολλά χρόνια, αφού συμβουλευτήκαμε διαπρεπείς επιστήμονες, ειδικούς, ιστορικούς και φιλόλογους, Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.ά. π.χ. Μ. Μικρογιαννάκη, Δ. Ανδριόπουλο, Μ. Μαντούβαλλου, Σ. Καργάκο, Ν. Παπαγεωργίου, δημοσιεύσαμε στον αρκαδικό Tύπο τις αντιρρήσεις μας όσον αφορά τη συνέχιση του όρου «άλωση της Τρίπολης» που «κάποιοι»-ελάχιστοι- είτε από άγνοια είτε από εγωϊσμό και περίεργη σκοπιμότητα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παρά τις αντιδράσεις σοβαρών επιστημόνων και συγγραφέων όπως των παραπάνω αλλά και άλλων {Π. Μαργιά, Σ. Νικόδημο, Ν. Κωστάρα κ.ά.}. 
Και επανερχόμαστε με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιήσαμε μήπως- επιτέλους- «επιφοιτήσει το Άγιον Πνεύμα» και οι «κάποιοι» αναγνωρίσουν το λάθος τους. Ένας φιλόσοφος είπε ότι «είναι αρετή να μη σφάλλει κάποιος, αλλά είναι μεγαλύτερη να παραδέχεται το σφάλμα του»! Λοιπόν, επαναλαμβάνουμε με όλη τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει επιστήμονες {ο όρος «επιστήμη» προέρχεται από το «επί» και το «ίσταμαι» που σημαίνει γνωρίζω καλά!}. 



Πως γίνεται, λοιπόν, να γράφουν-στα σχολικά βιβλία κλπ.- και να λέμε και στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι «οι Τούρκοι (εχθροί) άλωσαν την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννινα, τη Χίο, την Τρίπολη κλπ, και τις υποδούλωσαν», και ενώ κάθε χρόνο οι λαοί τους γιορτάζουν την «απελευθέρωσή τους» οι «κάποιοι»-και δη Αρκάδες- εξακολουθούν να μιλάνε με φανατισμό {ο Βολταίρος είχε πει ότι ο «φανατισμός είναι η ασθένεια (πανούκλα) της ψυχής»} για «άλωση της Τρίπολης» από τους Έλληνες! Δηλαδή, οι Έλληνες «άλωσαν»την Πατρίδα τους και δεν την απελευθέρωσαν! Έλεος.  Και ναι μεν ο σπουδαίος Παπαρρηγόπουλος χρησιμοποίησε τον όρο «άλωση» με τη στρατιωτική έννοια, δηλαδή της κυρίευσης, αλλά αυτό δεν συγχωρεί τη σοβαρή παράλειψη της απελευθέρωσης. 

Ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι Αγωνιστές, με το ιερό τους αίμα κυρίευσαν, μεν, στρατιωτικά την Τρίπολη, αλλά την απελευθέρωσαν, δε! Δεν την «άλωσαν» απλά για να την «αλώσουν», αλλά να την απελευθερώσουν! 
Οι ίδιοι «κάποιοι», από άγνοια ή εμμονή στην «πεπατημένη», προβάλλουν το σαθρό επιχείρημα ότι η «Τρίπολη τότε ήταν τουρκική» και ότι «δεν υπήρχαν Έλληνες στην Τρίπολη», κάτι που έχουν διαψεύσει οι παραπάνω επιστήμονες. Υπήρχαν εκατοντάδες Έλληνες σκλάβοι! Δεν άξιζαν να απελευθερωθούν; Γιατί λοιπόν η εμμονή στην πεπατημένη; Αρκετά υποφέρει ο προδομένος και ταλαιπωρημένος μας λαός από διχαστικές «σοφίες» ακόμη και βουλευτών, που μειοδοτούν εθνικά σε θέματα πολιτικής, ιστορίας, γλώσσας, κλπ. Και εκτός από τους «κάποιους» ουδείς άλλος διαφώνησε με τα επιχειρήματά μας. Αντίθετα υπερθεμάτισαν. Προφανώς, όμως, για τους «κάποιους» ισχύει το αρχαίο «ου με πείσεις καν με πείσεις»! 
Κρίμα!  «ΑΠΙΤΕ»!             

                                                                        Π. Ι. Καραφωτιάς