ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Δήμος Τρίπολης και το Μουσείο Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Ματιές στην Επανάσταση του 1821», μέσα από έργα του ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου και φιλελληνικά ρολόγια.
Η έκθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:00 και θα διαρκέσει έως την 31η Αυγούστου 2015.
Οι ώρες επίσκεψης της έκθεσης στο Μουσείο Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγόπουλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα) θα είναι καθημερινά (εκτός Τρίτης) από ώρα 09:00 έως 16:00 και Σάββατο-Κυριακή από 10:00 έως 15:00
Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις προετοιμασίας των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία να γίνει γνωστή η διεκδίκηση της Τρίπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
—-
Ο Αλέκος Κοντόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1904 και πέθανε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Γεώργιο Ιακωβίδη, Δημήτριο Γερανιώτη, Παύλο Μαθιόπουλο και Νικόλαο Λύτρα και στο Παρίσι, παρακολουθώντας μαθήματα κοντά στους P. Le Doux και H. Morisset. Παράλληλα έκανε αντίγραφα στο Λούβρο και ταξίδεψε στο Βέλγιο για να μελετήσει τη φλαμανδική ζωγραφική. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών Παρισιού και στις ακαδημίες Colarossi και Grande Chaumiere και το 1937 έγινε μέλος της ομάδας “Paris-Montparnasse”. Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση, ενώ το 1944 πρωτοστάτησε στην κίνηση για την ίδρυση του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου. Το 1949 ίδρυσε, μαζί με άλλους συναδέλφους του, την ομάδα “Οι Ακραίοι”, που για πρώτη φορά παρουσίασε έργα ανεικονικής τέχνης στην Ελλάδα.
Πιστός στη ρεαλιστική απεικόνιση αρχικά και αδιάφορος στις αφηρημένες τάσεις που γνώρισε στη γαλλική πρωτεύουσα, ζωγράφισε τοπία, προσωπογραφίες και γυμνά, καθώς και συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από μία διάθεση κοινωνικής κριτικής. Από το 1947 όμως και κυρίως τη δεκαετία του ’50, στράφηκε στην ανεικονική ζωγραφική, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος, συντελώντας αποφασιστικά στη διάδοση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.
Ο Αλέκος Κοντόπουλος έκανε σειρά σχεδίων – σπουδών πάνω στη ζωή και τη μορφή του Θ. Κολοκοτρώνη.
~~~~~~
Φιλελληνικά ρολόγια είναι επιτραπέζια ρολόγια που είχαν κατασκευαστεί κυρίως στη Γαλλία την περίοδο 1825-1870, τα οποία είχαν ως θεματικό διακοσμητικό περιεχόμενο φιλελληνικά θέματα με σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα φιλελληνικά ρολόγια είναι συλλεκτικά αντικείμενα που εκτίθενται σε εκθέσεις.
Αγαπημένα θέματα στα φιλελληνικά ρολόγια ήταν
«Βρακοφόρος Έλληνας Αγωνιστής, που κρατάει σημαία της Επανάστασης με χαραγμένο σταυρό στο μέσον της», «Έλληνας αγωνιστής και γυναίκα την οποία προστατεύει», «Έφιππος αγωνιστής», «Έλληνας αγωνιστής πάνω από το πεσμένο του άλογο», και άλλα.
http://www.odosarkadias.gr/
http://lousios-news.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου