"Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα και αυτή τη φορά τους Έλληνες". Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 -4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στηνΕπανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.


Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η Μάχη στα Δερβενάκια....26 Ιουλίου 1822

Η Μάχη στα Δερβενάκια....26 Ιουλίου 1822




26 ΙΟΥΛΙΟΥ 1822!!!! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!! ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ!!!! Αντιλαμβανομενος ο Κολοκοτρώνης το σχεδιο του Δράμαλη να επιστρέψει στην Κόρινθο, ελπίζοντας σε βοήθεια από τον Χουρσίτ Πασά της Λάρισας, τον Γιουσούφ Πασά της Πάτρας ή από τον στόλο. έσπευσε να καταλάβει τις στενές διαβάσεις των Δερβενακίων, κοντά στη Νεμέα, που οδηγούσαν από το Άργος στην Κόρινθο, με 2.500 άνδρες.
Στα στενά αυτα οι Τούρκοι στις 26 Ιουλίου 1822 υπέστησαν δεινή ήττα, χάνοντας πάνω από 3.000 άνδρες. Στη μάχη εκτός του Κολοκοτρώνη διακρίθηκαν ο Δημ. Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ιδιαιτέρως ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος Ο Δράμαλης και οι εναπομείναντες άνδρες του προσπάθησαν να διαφύγουν την επομένη από την κλεισούρα του Αγιονορίου. Όμως, ο Νικηταράς, ο Υψηλάντης και ο Παπαφλέσσας ήταν κι εκεί για να προκαλέσουν νέες βαριές απώλειες στον Δράμαλη στις 28 Ιουλίου. Ο θριαμβευτής Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε από την Κυβέρνηση Αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου, κατ' απαίτηση των οπλαρχηγών. Η Επανάσταση όχι μόνο είχε διασωθεί, αλλά είχε αποκτήσει ισχυρά θεμέλια, χάρη στο σχέδιο και την τακτική του Γέρου του Μοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου