"Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα και αυτή τη φορά τους Έλληνες". Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 -4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στηνΕπανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.


Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΚΟΛΙΝΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (1810-1848)



Dionisis Vitsos
ZAKΥΝΘΟΣ
ΚΟΛΙΝΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (1810-1848)

Το 1810, στη Ζάκυνθο όπου ζούσαν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η γυναίκα του Αικατερίνη Καρούσου, αποκτούν το τρίτο τους παιδί, τον Κωνσταντίνο. Εδώ, ο Κωνσταντίνος ανατρέφεται και μορφώνεται με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα υπό την προστασία της οικογένειας Ρώμα, που φροντίζει και υποστηρίζει όλες εκείνες τις οικογένειες των αγωνιστών, που ζητούν άσυλο και προστασία στα Επτάνησα.

Την προσωνυμία Κολίνος, του την κληροδότησαν κάποιοι αριστοκρατικοί κύκλοι του νησιού που συνήθως μιλούσαν Ιταλικά. Προφανώς, προέρχεται από την συγκοπή της ιταλικής λέξης πικολίνος ( μικρούλης).
Το 1823 όμως αφήνει την Ζάκυνθο και ακολουθεί την οικογένειά του στην Πελοπόννησο. Όταν το 1824 δολοφονείται ο μεγάλος αδελφός του Πάνος, μετά από εντολή του πατέρα του, αναλαμβάνει την αρχηγία του στρατιωτικού σώματος, που διοικούσε μέχρι τότε ο Πάνος σε ηλικία 14ετών. Το 1825, όταν ο εχθρός καίει την Πελοπόννησο, ο Κολίνος διακρίνεται για τις αρετές και τις ικανότητές του, ως Φρούραρχος της Τριπολιτσάς. Μετά την άλωση κι ενώ η οικογένεια του Κολοκοτρώνη αποτραβιέται στα ορεινότερα του Μοριά, ο Κολίνος κατατάσσεται ως εθελοντής στο στρατό του Φαβιέρου και σε λίγο, προάγεται σε αξιωματικό του ιππικού.

Το 1826 πηγαίνει στην Κέρκυρα, όπου για τρία χρόνια αφιερώνεται στη μελέτη της Ελληνικής, Ιταλικής και Γαλλικής γραμματολογίας. Μετά ταξιδεύει στο Παρίσι και σπουδάζει νομικά, για τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα είναι και υπασπιστής το βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου.

Το 1836 ξαναγυρίζει στο Μοριά. Το 1836 διορίζεται ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1838 Γραμματέας του Συμβουλίου Επικρατείας. Το 1839 εκλέγεται Πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Γορτυνίας.

Το 1843 παντρεύεται την Ραλλού Καρατζά, εγγονή από την μητέρα της του Υψηλάντη και αποκτά 4 παιδιά. Τρία κορίτσια κι ένα αγόρι. Την ίδια χρονιά εκλέγεται πληρεξούσιος Γορτυνίας και τον άλλο χρόνο βουλευτής, όπου ψηφίζεται αντιπρόεδρος της Βουλής. Το 1847 διορίζεται Υπουργός Δικαιοσύνης. Το 1848 διορίζεται Υπουργός επί του Βασιλικού Οίκου και των Εξωτερικών.
Στις 31 Δεκεμβρίου 1848, σε ηλικία 38 μόλις ετών, απεβίωσε.


ΠΗΓΗ: ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Karl Krazeisen (1794-1978) O Κολίνος Κολοκοτρώνης στην Ζάκυνθο (1826), σχέδιο μολύβι σε χαρτί, 12χ11 εκ. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου